Atmoszférateremtés

 2009.12.06. 17:08

 Ez a tanfolyam egy blokkja a Duncan Shelley Író Akadémiának.

Önállóan is elvégezhető.

 ATMOSZFÉRATEREMTÉS

Az atmoszférateremtés célja, hogy életre keltsük a szöveget. E nélkül csupán száraz, lelketlen, holt betűhalmaz, egyszerű közlés, mint egy adóbevallás vagy egy vízállásjelentés.

Amikor egy szövegnek van atmoszférája, más szóval hangulata, az olvasó átéli a leírtakat. Ha ez hiányzik, külső szemlélő marad, és a történet nem kerül elmesélésre.

Az atmoszférateremtés a stilisztika. A stilisztika a tartalomhoz illő forma megválasztásának művészete.

A stilisztika sokféle eszközt használ attól a céltól vezérelve, hogy hangulatot adjon a szövegnek: bizonyos szavakat használ, bizonyos szavakat kerül; van, amit leír, van, amit nem; valamint tagolja, és formázza a szöveget. Ezek mind a stilisztika eszközei.

A filmnél az atmoszférateremtés részben a szöveget, részben a színészi játékot, és részben technikai fogásokat foglal magában. A szöveg azonban itt is szerepet kap, a dialógusoknál épp úgy, mint a forgatókönyv leíró részeinél (instrukciók).

Az író számára nem léteznek szinonimák, mert minden szónak más a hangulata. A megy, jár, baktat, bandukol, sétál, sétafikál, lófrál, andalog szavak anatómiailag ugyanazt jelentik, mert egyik lábunkat tesszük a másik után, de érzelmileg óriási szakadék tátong közöttük.

Milyen stilisztikai eszközök állnak az író rendelkezésére? Hogyan gyűjtsön szavakat egy-egy helyszínhez, egy-egy szereplőhöz, vagy jelenethez? Hogyan döntse el, hogy mit érdemes leírnia és mit nem, hogy elérje a kívánt hatást? Hogyan tagolja a szöveget, hogy annak hangulatfokozó hatása legyen? Ezek képezik e tanfolyam témáit.



Időpont:


2010.08.26 Csütörtök


Helyszín:

 

GNM Képzési Központ, Budapest, V. ker. Ferenciek tere 2. I.



Ár:
20.000 Ft




Jelentkezéshez küldj egy "JÖVÖK" tárgyú levelet.
sziklaszilard@gmail.com
30-388-6660

A bejegyzés trackback címe:

https://duncanshelley.blog.hu/api/trackback/id/tr41578245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása