Halandóság

 2023.12.19. 11:00

duncan-shelley-halandosag-768x1089.jpgAz embernek azóta van konfliktusa a halállal, amióta felfogja annak létét.

A történelem első vallása egy halálkultusz, amit az elme önvédelmi mechanizmusa hozott létre. Ez a halálkultusz azóta is létezik, része a személyiségünknek, és átitatja azt a kultúrát, melyet az évezredek során felépítettünk.

A halál fenyegetése elől a képzeletünkbe menekülünk. Szeretnénk valamiben hinni, de igazából nem tudunk.

A transzhumanizmus abban a pillanatban bukott el, amelyben elkezdődött. Egyetlen vívmánya egy vallás, a technooptimizmus, melynek istene az AI, megváltása a technológiai szingularitás, mennyországa pedig a szingularitás utáni jövő, melyben az ember halhatatlan és meghódítja a csillagokat.

A halandóság kíméletlen szorítása azt eredményezi, hogy az ember gyakorlatilag képtelen racionálisan gondolkodni a halálról.

A Halandóság: az értelem első nagy kihívása megmutatja, milyennek látni a halált az elme önvédelmi mechanizmusán túlról megfigyelve, és milyen úton lehet esélyünk feltörni a halandóságot, és kilépni az árnyékvilágból a fényre.

További Duncan Shelley könyvek!

A bejegyzés trackback címe:

https://duncanshelley.blog.hu/api/trackback/id/tr4918284173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása